Пречистване на вода в аквариум – обратна осмоза

4687

Ако се занимавате с отглеждане на декоративни рибки, вече знаете, че чистотата на водата е от голямо значение за здравословната среда в аквариума. Всеки акварист се стреми да осигури възможно най-добрите условия за своите водни обитатели и разполага с необходимото оборудване за аквариум, в това число – пречиствателни филтри и помпи. Понякога обаче, това не е достатъчно.

Съставът на водата, която сипваме в аквариума, не винаги е подходящ за нашите рибки и без значение какви филтри ползваме и колко често ги сменяме, това продължава да стои като проблем. В такива случаи се препоръчва пречистване на водата чрез т.нар. система за обратна осмоза. Обратната осмоза е специално разработена технология за фино пречистване на водата дори от най-малките вредни частици. Благодарение на осмотичната мембрана и допълнителните филтри, системата за обратна осмоза успява да почисти водата в аквариума както от тежки метали, така и от различни вируси и бактерии, оставяйки я напълно чиста и безвредна за вашите рибки.

Използвайки система за обратна осмоза, можете да сте уверени, че осигурявате най-благоприятната среда за отглеждане на декоративни рибки. Ако живеете в район с по-мръсна вода или забелязвате, че вашите рибки боледуват твърде често и не живеят достатъчно дълго, изпробвайте да пречистите водата с такава система за обратна осмоза. Тя ще отстрани както едри, неразтворими замърсявания, като пясък, глина, ръжда, така и органични замърсявания, хлор и тежки метали. Мембраната на системата е толкова фина, че задържа дори вируси и бактерии, пропускайки през себе си само идеално чиста вода.

Една система за обратна осмоза се състои от осмотична мембрана, седиментен филтър и активен въглен. С течение на времето, можете да замените всяка една от частите с нова, за да поддържате доброто функциониране на системата. Макар да се вписва към по-скъпите устройства за оборудване на аквариум, системата за обратна осмоза заслужава внимание и със сигурност ще останете доволни от работата й. Лесна е за използване и е напълно икономична, тъй като използва налягането от водопроводната мрежа. Подмяната на отделните филтри също не излиза скъпо.

Пречистената със система за обратна осмоза вода е напълно здравословна и подходяща за отглеждане на декоративни рибки. Благодарение на нея, можете бързо и лесно да осигурите оптимална среда за живот на вашите водни обитатели. Към момента, това е най-добрият и сигурен метод за осигуряване на чиста вода по икономичен и екологичен начин.