Какво представляват и как функционират въздушните възглавници?

3748
въздушни възглавници
Какво представляват и как функционират въздушните възглавници

В миналото въздушното окачване е поставяно предимно на камиони, състезателни коли, офроуд автомобили и др. Днес, те са широко разпространени и могат да се инсталират на всички видове превозни средства. Създадени като алтернатива на металните амортисьори, въздушните възглавници играят ключова роля за стабилността на автомобилите, както и за повишаване на комфорта за пътниците в тях. Въпреки своята популярност сравнително малко хора са запознати с устройството на въздушното окачване и неговата функция.

Въздушното окачване безспорно превъзхожда в много отношения стандартното. Въпреки това, устройствата функционират на един и същ принцип. Механизмът на традиционното окачване включва метални пружини и амортисьори. Всеки един амортисьор се състои от резервоар, пълен с масло или газ, и бутало, което е прикрепено за него. При движението на буталото нагоре или надолу, хидравличната течност забавя неговия ход, като преминава в малки количества през неговите клапани. По този начин амортисьорите спомагат за обиране на вибрации и трептения в автомобила, причинени от неравности на пътя. Вместо метални пружини, въздушното окачване включва използване на въздушни възглавници, които са прикрепени за въздушни резервоари и компресори. Процесът на работа на въздушното окачване започва именно с компресорите. Захранвани от електрическата система на превозните средства те всмукват въздух отвън в резервоарите, сгъстяват го и го доставят до въздушните възглавници. За да достигне до тях, въздуха под налягане преминава през стоманени или направени от полиуретан тръби. По този начин се регулира нивото на автомобилите както и се дава възможност за превоз на по- голямо количество товар.

Системите за въздушно окачване разполагат с електронни устройства, които автоматично регулират нивото на автомобилите. С помощта на вградени сензори в шасито на превозните средства се изпраща информация до регулаторите и по този начин се гарантира нужната височина и стабилност на превозните средства. Също така, някои от тях дават възможност всеки шофьор собственоръчно да регулира височината на своя автомобил. Това става чрез поставяне на контролно устройство в таблата на превозните средства.

Подобно на амортисьорите и металните пружини, въздушните възглавници също притежават своите предимства и недостатъци. За мнозина едно от негативните качества на въздушното окачване е неговата цена. Въпреки това, инсталирането му значително подобрява поведението и сигурността на автомобилите на пътя. Поради тази причина поддържането им в отлично състояние, както и навременната им смяна е от ключово значение за безопасността при движение. За целта, фирма „Smatic” предлага рециклиране на въздушни възглавници за редица марки автомобили, с което се гарантира отличното им състояние. Повече информация за услугата можете да откриете на уеб страницата на компанията – http://www.smatic.net/