Металдетектинг в България

6857
Металдетектинг в България
Металдетектинг в България

Металдетектингът е добре познат и широко разпространен в България. Среща се още и под името „иманярство”, но то се отнася най-вече към търсенето на предмети от древни епохи с висока историческа стойност. Металдетектингът може да се практикува както като хоби, залагащо предимно на развлекателния елемент и тръпката от намирането на интересен метален предмет, така и като почти професионално занимание, изискващо добри познания, качествена техника, упоритост и отдаденост на каузата за намиране на ценни предмети.

Има ли законодателни ограничения за металдетектинг в България?

Макар да няма точен и ясен закон за металотърсачите в Република България, според наказателния кодекс на страната металдетектингът не се счита за престъпна дейност в случаите, в които се извършва извън регистрираните археологически обекти. Също така, при намиране на движим паметник на културата, металотърсачът се задължава да го предаде на държавата.

Ако желаете да се занимавате с металдетектинг е препоръчително да се запознаете добре с паметниците на културата, разположени в областта, в която планирате да фокусирате своите търсения. За целта можете да изискате карта от своята община. По този начин ще сте сигурни, че няма опасност по погрешка да претърсвате незаконен терен и ще избегнете неприятности с органите на реда.

Притежаването на металотърсач не е незаконно. Металдетекторите се считат за хоби техника и могат да се закупят или поръчат онлайн от всеки магазин за металотърсачи. Когато купувате металотърсач, се уверете, че той се продава с гаранционна карта, фактура и касова бележка на ваше име. Това ще ви осигури спокойна и безпроблемна работа при спазването на закона за Паметниците на културата и музеите.

Колко хора практикуват металдетектинг?

Няма яснота колко точно хора се занимават с металдетектинг в България, но се предполага, че техният брой не е никак малък. Според някои става въпрос за десетки хиляди, според други – за стотици хиляди. Достъпната цена на много от металотърсачите, предлагащи се на пазара окуража все повече хора да изпробват късмета си с това начинание и да се почувстват като истински изследователи пред голямо откритие.

Тенденцията в практикуването на металдетектинг в различни точки на света е към повече либерализация на дейността и очакванията са съвсем скоро и в България да бъде създаден точен и ясен закон за металотърсачите, който да ги предпази от недоброжелатели и противници на хобито.